Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

U porečkom gastronomskom bistrou Divino ručali smo gigantske kamenice i fino pečenog šaraga

divino-kamenice

Limske se kamenice značajno razlikuju od stonskih. Stonske su slatko mineralne, elegantne i djeluju nekako uredno. Istarske kamenice iz Limskog kanala puno su veće, izgledaju brutalno, imaju metalniji, još jodiraniji okus od stonskih i doimaju se posve divlje, bar u ovo doba godine.

adsense_content_v3

Ali su svejedno izvrsne, pa smo u porečkom gastro bistrou Divino s lakoćom i užitkom pojeli desetak oštriga čine je meso po veličini podsjećalo na teleće medaljone. Iza ovih ekspresivnih kamenica donijeli su nam lijepo pečenog, sočnog šaraga s izvrsnom, zelenom, čvrstom, nerazvodnjenom blitvom.

divino

A prije kamenica Divinov nas je novi chef, Slovak Walter Weissabel, ponudio dosta senzacionalnim cevicheom od jakovskih kapica s puno čilija i mente.

Chef Weissabel osamnaest je godina živio u Engleskoj. Bio je, među ostalim, glavni kuhar Manchester Uniteda. Zbog privatnih se razloga odlučio doseliti u Hrvatsku. Kupio je kuću u Kašteliru, zaposlio se u Divinu  gdje najesen planira uvesti molekukarni meni; Divinov chef veliki je poštovatelj Hestona Blumenthala.

U Divinu smo prvi put jeli prije pet ili šest godina. U ono je vrijeme Divino bio moderan, zabavan i ugodan lokal s prilično dobrim vinima. Do danas je značajno napredovao; kuhanje je preciznije, servis uvijek dobar, u restoranskoj je kuhinji sve više svježih sastojaka, a vinska karta spada među najbolje u Poreču. Danas smo u Divinu popili bocu izvanrednog Simčičeava Sivog pinota Cru Selection.

Kad bi Poreč imao desetak restorana Divinova ranga, taj bi lijepi prastari gradić spadao među najzanimljivije istarske gastronomske destinacije.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

U porečkom gastronomskom bistrou Divino ručali smo gigantske kamenice i fino pečenog šaraga

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min